A magyarok naponta 2 900 forintot költenek a boltokban

posted in: Overland | 0

A magyarok naponta 2 900 forintot költenek a boltokban

Az egy főre jutó kiadások várhatóan tovább nőnek ebben az évben a kiskereskedelmi üzletekben, de ez nem segíti a kisvállalkozások ellenállni a magyarországi hipermarketek bővítésében, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közelmúltbeli tanulmánya.

A magyar lakosok a KSH által kiadott 2017-es tanulmány szerint tavaly átlagosan napi 2 900 főt kiskereskedelmi üzletekben töltöttek, mondja a Világgazdaság üzleti napilapja. A napi legmagasabb összeget a budapesti és környékbeli lakosok, 3900 Ft-ot költötték. A legalacsonyabb kiadást az észak-keleti régióban, napi 2 200 Ft-ban mérte.

A kiskereskedelmi szektor tovább növekszik: ez év májusában a kiskereskedelmi üzletág forgalma több mint 7% -kal volt magasabb az előző évhez képest. Ennek ellenére a boltok száma csökken: öt évvel ezelõtt a 10 000 lakosra jutó boltok aránya 146, tavaly pedig 129-re csökkent. A koncentráció azonban a régió függõségétõl függõen változó, 162 boltban összehasonlítva Pest megyében 107 fő.

A számok azt is jelzik, hogy a kisboltok nem képesek lépést tartani a kiskereskedelmi láncokkal. A multinacionális láncoknak nem csak a hatékonyabb logisztika és ellátás előnye van, hanem több forrásuk is van ahhoz, hogy növeljék a fizetéseket és fizessék meg a megfelelő adókat és járulékokat. A KSH legfrissebb adatai szerint 163 hipermarket működött Magyarországon, több mint 85% -a vidéken.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük