A magyar kormány egyetértést készít az Egyesült Államok egyetemével

posted in: Overland | 0

A magyar kormány egyetértést készít az Egyesült Államok egyetemével

Míg a Budapesti Közép-Európai Egyetem (CEU) hónapokat vár a kormánytól, hogy írja alá és ratifikálja a megállapodást, amely lehetővé teszi számukra, hogy folytassa tevékenységét a magyar felsőoktatási törvény ellentmondásos változásai nyomán, egy másik amerikai egyetem oktatási programját Budapesten szeptembertől.

A kormany.hu hivatalos honlapján közzétett közlemény szerint a Notre Dame Egyetem, az Amerikai Egyesült Államok állami katolikus kutatóintézete együttműködési megállapodást kötött a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel, a katolikus egyház magánegyetével Magyarország.

“A két intézmény közötti együttműködés az elmúlt két évtizedben folyamatban van, de ez a március a két egyetem úgy döntött, hogy új oktatási megállapodást köt, amelynek keretében a Notre Dame-i Egyetem 2019-ben indít Budapesten a karokat. a Vatikán által akkreditált Pázmány Péter Katolikus Egyetem kurzusai szintén az Indiana-intézményben lesznek felajánlva, “Szijjártó Péter külügy- és kereskedelmi miniszter idézett.

A két egyetem jelenleg véglegesíti a Notre Dame magyarországi kurzusainak megindításáról szóló megállapodást, amelynek hatályba lépése Magyarországról és az Egyesült Államokról szóló kormányközi megállapodás megkötésén alapul, a felsőoktatási törvény , Mondta Szijjártó a sajtónak.

“Az Egyesült Államok jogrendszere szerint a magyar kormánynak meg kell kötnie ezeket a megállapodásokat Indiana államgal” – rámutatott, hozzátéve, hogy pénteken az állam kereskedelmi titkárával tárgyal a témáról.

Eközben a CEU tavaly óta várakozik arra vonatkozóan, hogy megkötik a szükséges megállapodást a kormánygal annak érdekében, hogy lehetővé tegye a folyamatos működését, teljesítve az összes szükséges feltételt. A múlt hónapban Orbán Viktor miniszterelnök csak röviden kommentálta az ügyet azzal, hogy “egy jó döntésnek időre van szüksége”.

Ami nemzetközileg ellentmondásos lépést mutatott, a Parlament 2017 tavaszán jóváhagyta a felsőoktatási törvény módosításait, amelyek előírják, hogy a külföldi kollégiumok és egyetemek Magyarországon kormányközi megállapodás alapján működjenek, és kampányt szerezzenek abban az országban, amelyben alapulnak.

Az elmúlt években az Orbán-kormány erős kritikusa, a magyar származású befektető és a filantróp Soros György által alapított CEU többször is panaszkodott arra, hogy kifejezetten a magyarországi oktatási törvény módosításai közé tartozik. Az egyetem erős támogatást kapott az akadémikusoktól és a kormányoktól világszerte a jogszabályok nyomán, valamint tömeges nyilvános szolidaritási tüntetések formájában Budapesten.

Ezenkívül az Európai Bizottság jogsértési eljárást indít Magyarország ellen a módosítások miatt, miután az ügyet decemberben az Európai Unió Bíróságához (ECJ) terjesztette elő.

A CEU-nak nyújtott amerikai támogatásról szóló szimbolikus lépésként az újonnan kinevezett amerikai egyesült államokbeli nagykövet, David Cornstein június végén látogatott a CEU campusra, kevesebb mint egy héttel a budapesti érkezése után.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük